top of page
O παραγωγός του Splatoon διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους δεν υποστηρίζεται το Voice Chatting καθώς και τον ρυθμό κυκλοφορίας νέων DLC

Η απόφαση της Nintendo να μην συμπεριλάβει τελικά voice chat στο καινούργιο online shooter της, το Splatoon, προκάλεσε αντιδράσεις στο χώρο των media αλλά και των παιχτών ανά τον κόσμο. Η δυνατότητα επικοινωνίας με συμπαίχτες είναι ένα σύνηθες χαρακτηριστικό στα online shooters αλλά όχι και για τη Nintendo.  Οι κριτικοί και οι reviewers πρόταξαν μονομιάς τα ακονισμένα μαχαίρια τους κατηγορώντας την Ιαπωνική εταιρεία για υπερευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Μιλώντας σε μία αποκλειστική συνέντευξη με το Nintendo Life, ο παραγωγός του Splatoon, Hisashi Nogami, μίλησε για τους λόγους που άφησε το voice chatting έξω από το παιχνίδι.  Οι εξηγήσεις που δίνει αντικατοπτρίζουν απόλυτα την επίσημη θέση της Nintendo αλλά ταυτόχρονα παραδέχεται ότι είναι εις γνώσιν της εταιρείας το πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία σε ένα online game τέτοιου τύπου – απλά ήταν ένα ρίσκο που δεν υπήρχε σοβαρός λόγος να πάρει.

 

«Θέλουμε οι πάντες να μπορούν να ασχοληθούν με το παιχνίδι που δημιουργήσαμε – τόσο οι παίχτες που δεν έχουν ξαναπαίξει στη ζωή τους shooter, όσο και αυτοί που έχουν – και να διασκεδάσουν στο έπακρο με το παιχνίδι.  Για να το πετύχουμε αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να επιλέξουμε προσεχτικά τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να υπάρχουν στο τελικό στάδιο κατασκευής και ως μέρος αυτής της διαδικασίας αποφασίστηκε ότι θα ήταν σκόπιμο να μην συμπεριλάβουμε την λειτουργία του voice chatting.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε: να παίξεις με στρατηγικό τρόπο και να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τα συναισθήματα του αντιπάλου σου.  Σχεδιάσαμε με τέτοιο τρόπο το παιχνίδι ώστε να μπορείς να παίζεις με στρατηγικό τρόπο αλλά ταυτόχρονα να μην δίνεται η δυνατότητα ιδιαίτερου πλεονεκτήματος και στις δύο αντίπαλες ομάδες.  Στα πλαίσια της ανάγκης να γνωρίζεις πώς νιώθει ο αντίπαλός σου πραγματικά καταλαβαίνουμε ότι το voice chatting θα πρόσθετε στην όλη εμπειρία θετικά χαρακτηριστικά αλλά νομίζω ότι όλοι συνειδητοποιείτε ότι αυτό θα είχε και αρνητικά αποτελέσματα.»

 

Άσχετα με την προσωπική γνώμη του καθενός είναι εύκολο να αντιληφθούμε την ανησυχία του Nogami.  Οποιοσδήποτε έχει παίξει Call of Duty με ενεργοποιημένο το voice chat θα ξέρει από πρώτο χέρι ότι υπάρχουν εκεί έξω πολλοί αθυρόστομοι παίχτες και έχοντας έναν εντελώς ξένο άνθρωπο απέναντί σου να σε βρίζει χωρίς λόγο και κυρίως να βρίζει νεότερους παίχτες στην οικογένεια της Nintendo θα δρούσε αρνητικά σε ένα οικογενειακό περιβάλλον προκαλώντας ίσως και την επιστροφή των κονσολών Wii U πίσω στα καταστήματα από τα οποία αγοράσθηκαν από αγανακτισμένους γονείς. Μπορεί να φαίνεται σε μερικούς υπερβολικό αυτό αλλά είναι σίγουρα κάτι που εύκολα θα μπορούσε να συμβεί. Και άσχετα από τη γνώμη που μπορεί να έχει ο καθένας μας, η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι το Splatoon παίζεται άνετα και χωρίς φωνητική επικοινωνία.  Με μικρές ομάδες και άριστα συγκροτημένους σχεδιαστικά χάρτες δεν είναι δύσκολο να διαμορφώσει κανείς τις στρατηγικές του και να υποστηρίξει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του.

 

Ο Nogami-σαν ασχολήθηκε και με άλλο ένα θέμα στην συνέντευξη – τον ρυθμό με τον οποίο θα κυκλοφορεί νέο downloadable περιεχόμενο για το παιχνίδι.  Κατά την ημέρα της κυκλοφορίας του  υπήρξαν φωνές που ψιλογκρίνιαξαν για τον μικρό αριθμό διαθέσιμων χαρτών και διαφορετικών κατηγοριών μάχης.  Η Nintendo όπως έχει ήδη διαψεύσει τις πικρόχολες Κασσάνδρες, έχοντας ήδη ξεκλειδώσει το Ranked Battle Mode και παρουσιάζοντας έναν νέο όπλο και έναν νέο χάρτη και περισσότερο περιεχόμενο θα καταφτάσει λίαν συντόμως.

 

Ο Nogami μάλιστα πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που θα έρχεται στην κονσόλα Wii U σιγά – σιγά νέο υλικό για το παιχνίδι:

 

«Πρώτον, δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας για να δημιουργήσουμε τα online επίπεδα έτσι ώστε όταν τα παίζεις ξανά και ξανά  να μπορείς να τα συνηθίζεις, να τα αξιολογείς καλύτερα και να τα μαθαίνεις, δίνοντας ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα κλιμακούμενη πνοή απόκτησης εμπειριών αλλά και βάθους στο gameplay.  Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του διαθέσιμου οπλοστασίου και των διαμορφούμενων στρατηγικών και τρόπων χρησιμοποίησής του ποικίλλουν με κάθε ξεχωριστό όπλο και επιπρόσθετα διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο που χρησιμοποιούνται αφού η διαδραστική εμπειρία αλλάζει άμεσα σε σχέση με τους συνδυασμούς των εξαρτημάτων υπό χρησιμοποίηση τόσο της ομάδας στην οποία ανήκεις όσο και της ομάδας που μάχεσαι εναντίον. Θέλουμε οι παίχτες να χαρούν κάθε λεπτομέρεια και κάθε διαφορετικό χαρακτηριστικό από το περιεχόμενο που ετοιμάσαμε και έτσι αντί να τα προσφέρουμε όλα μαζί προτιμήσαμε να τα προσθέτουμε σταδιακά.

Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι ότι δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην εξισορρόπηση της δυσκολίας του παιχνιδιού. Αυτός είναι και ο λόγος που νιώθουμε ότι το παιχνίδι χρειάζεται πολύ μεγάλη ποικιλία στα όπλα αλλά και στις πίστες οι οποίες θα πρέπει ως επί το πλείστων να  έχουν πολύπλοκο σχεδιασμό που θα επιτυγχάνουν την ουσιαστική ανάπτυξη και διεύρυνση του gameplay.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι προσθέσεις νέου περιεχομένου μπορεί και να προκαλέσουν αναταράξεις στην συνολική ισορροπία του παιχνιδιού.

Η πραγματική διασκέδαση στο Splatoon έρχεται όταν οι παίχτες εξοικειωθούν με το παιχνίδι και μπορούν να παίξουν έχοντας αναπτύξει τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω της εξάσκησης των online αγώνων στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Θα προσθέτουμε νέα επίπεδα και όπλα καθώς θα βλέπουμε την κοινότητα του Splatoon να ωριμάζει.  Θα κάνουμε πάνω - κάτω το ίδιο και σε επερχόμενα game modes.»

bottom of page